Nemačkoj preti kolaps zbog nedostatka vozača!

Najvećoj evropskoj privredi preti kolaps u logistici i trgovini, jer tamošnjim poslodavcima nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona, zbog čega bi se uskoro mogao ostvariti crni scenario po kojem bi police u supermarketima ostale prazne, piše nemački ZDF.

– Špediteri očajnički traže nove ljude, čak i na parkinzima. Nalazimo se na rubu kolapsa u snabdevanju i logistici. Potrebne su mere kako bi mladim ljudima zanimanje vozača kamiona postalo što atraktivnije – apeluje Dirk Engelhard iz Nemačkog udruženja špeditera i logistike.

On objašnjava da se praznina u radnim mestima više ne može popuniti ni vozačima iz istočne Evrope, jer je i tamo slična situacija. Engelhard ističe da se istovremeno povećava ukupna potreba za transportom, čemu je doprineo i snažan rast u sferi online trgovine.

U Nemačkoj je zanimanje vozač kamiona postalo nedovoljno popularno zbog niskih plata i loših uslova rada, a na nedostatak ovog kadra uticala je i činjenica koja pokazuje da svake godine u Nemačkoj 30.000 vozača ode u penziju, dok u posao uđe tek 15-ak hiljada novih.

Predviđanja pokazuju da će u Nemačkoj u sledećih 10 do 15 godina 40 posto aktivnih vozača kamiona otići u penziju, zbog čega bi se do 2030. godine na tržištu mogao pojaviti nedostatak od čak 150.000 radnika ovog zanimanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор