Nemački Infineon kupuje američki Sajpres

Nemačka kompanija za proizvođnju čipova „Infineon“ dogovorila je preuzimanje američke kompanije iz iste branše „Sajpres semikondaktors“ za devet milijardi eura, odnosno 10,06 milijardi dolara, uključujući tu i dug kompanije, saopštava nemački investitor.

Ponuda Infineona od 23,85 dolara po akciji predstavlja premiju od 46 posto u odnosu na cenu deonica Sajpresa u poslednjih mesec dana. Oko 30 procenata od ukupne svote namenjene za kupovinu, nemačka kompanija će finansirati postojećim kapitalom, dok će ostatak pokriti uplatom gotovine i iz kredita.

Prema očekivanjima Infineona, ova sinergija bi do 2022. godine trebalo da ostvari uštedu troškova od 180 miliona dolara godišnje, uz dugoročnu korist od više od 1,5 milijardi eura godišnjih prihoda, poručuju iz nemačke kompanije, a prenosi američki CNBC.

Vest o preuzimanju dovela je do pada akcija Infineona za 6,5 procenata u okviru indeksa Stoxx 600, dok su akcije američke kompanije istovremeno skočile u elektronskom trgovanju za čak 27 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор