Nemci koji nemaju da plate grejaće se grupno u halama

Sve više nemačkih gradova formira krizne štabove i razvija planove za vanrednu situaciju, kojima je, između ostalog, predviđeno i obezbeđivanje hala u kojima bi se grupno grejali građani koji više nisu u mogućnosti da ga plaćaju.

Naime, nakon obustave isporuka gasa preko Severnog toka 1 zbog remonta, u Nemačkoj raste neizvesnost da li će nakon popravke Rusija uopšte nastaviti da izvozi gas. S tim u vezi, gradonačelnica Ludvigshafena Juta Štajnruk je izjavila da se pripremaju za sva moguća scenarija na jesen i zimu.

Ovaj nemački grad je za centralnu halu za grejanje građana planirao dvoranu „Fridrih Ebert“, koja je korišćena za izložbe, sportska takmičenja i slično, a tokom pandemije je bila preuređena u centar za vakcinaciju. Ukoliko bude potrebno, ta će hala biti na raspolaganju za grejenja svima koji nemaju novac da plaćaju grejanje svojih domova.

Takva „kolektivna grejanja“ planiraju i gradovi Nojštat, Frankental i Landau, a planiraju i štednju energije tako što će isključivati osvetljenja u javnim zgradama ili tokom noći, pa čak i semafora, prenosi agencija Tanjug.

I vlasti grada Dizeldrofa su najavile da će na jesen i zimu smanjiti grejanje, dok će tokom leta apelovati na stanovništvo da manje koristi klima uređaje. Zbog mogućeg problema sa strujom, u Rendsburgu su već otkazali klizalište na božićnoj pijaci.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор