Koji su automobili bili najbezbedniji u 2018.

Nezavisna evropska organizacija za ispitivanje bezbednosti automobila (EuroNCAP) je i u ovoj godini testirala veliki broj novih modela koji su se pojavili na evropskom tržištu i u četiri kategorije proglasila najbezbednije.

U segmentu „mala porodična vozila“ maksimalnih 5 zvezdica za bezbednost dobio je novi Mercedes A klase, koji je zaslužio veoma visoke ocene u sve 4 ispitivane kategorije: 96% u oblasti zaštite odraslih putnika, 91% u oblasti bezbednosti dece u automobilu, 91% za zaštitu pešaka i 75% u oblasti elektronskih sistema asistencije vozaču.

U klasi „velika porodična vozila“ najbolja je luksuzna limuzina Lexus ES, takođe ocenjena sa 5 zvezdica, dok je po kategorijama ocenjena sa: 91% (odrasli putnici), 87% (deca-putnici), 90% (pešaci) i 77% (sistemi asistencija).

EuroNCAP je ove godine po prvi put dodelio i priznanje u kategoriji „najbezbedniji elektrifikovani model“ (električni ili hibridni automobil), u kojoj je kao najbezbedniji, takođe proglašen Lexus ES u hibridnoj varijanti 300h.

Od velikih SUV modela u 2018. je priznanje za najveću bezbednost, ocenjenu sa 5 zvezdica, zaslužio Hyundai Nexo, automobil korejskog proizvođača koji za pogon koristi vodonične gorivne ćelije, a njegove ocene po kategorijama bile su: 94% (odrasli putnici), 87% (deca-putnici), 67% (pešaci) i 80% (sistemi asistencija).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор