Propala nemačka investicija od 25 mil. €

Nemačka NRG Grupa odustala je od inicijative da kroz javno-privatno partnerstvo izgradi u Somboru toplanu i elektrocentralu na biomasu u šta je bila spremna da investira oko 25 miliona eura.

Po rečima Dragana Kneževića, predstavnika firme Bioenergana koju je nemački investitor osnovao u Somboru kako bi realizovao projekat, podrška za ovaj projekat je stigla i iz državnog vrha, ali lokalne vlasti nisu bile u stanju da se u njega uključe, zbog čega se nakon nekoliko godina natezanja investitor povukao.

Nemačka NRG Groupa je sa tadašnjim somborskim gradonačelnikom Sašom Todorovićem potpisala protokol o saradnji, a dokument, u koji je beogradski list Danas imao uvid, zaveden je u pisarnici Gradske uprave 26. juna 2015. pod brojem II-3/11, i podrazumevao je načelnu saglasnost za projekat koji je nemačka kompanija bila spremna da realizuje.

Ubrzo nakon toga osnovana je firma u Srbiji koja je trebalo da upravlja izgradnjom, a sklopljeni su i dogovori sa okolnim poljoprivrednim proizvođačima o isporuci nusproizvoda Bioenergani. Već naredne godine srpski ogranak NRG Grupe predao je vlastima Sombora pismo o namerama i obiman elaborat u kome je predstavljen projekat.

Prema toj studiji, osnova investicije je u činjenici da se na njivama uništava organski otpad poput slame, kukuruzovine, trave ili nusproizvoda iz voćnjaka i povrtnjaka, iako se to može iskoristiti kao obnovljiva sirovina za proizvodnju energije. Bioenergana bi za rad koristila ostatke ratarske proizvodnje okolnih proizvođača koji su bili spremni na udruživanje, a proizvodnju obavljali na oko 5.000 hektara.

Nemački investitor je od lokalnih vlasti tražio spisak lokacija pogodnih za izgradnju centrale i dogovor oko udela u isporuci toplotne energije gradskoj toplani. U elaboratu su analizirane količine otpada koje bi bile na raspolaganju i zaključuje da bi toplotna energija iz biomase za gradsku toplanu i građane bila značajno jeftinija nego na gas. Oko feed-in tarifa za električnu energiju dogovori bi se obavili sa EPS-om. I na tome se sve završilo.

Lokalna vlast u Somboru se u međuvremenu promenila, a nova tvrdi da nema nikakvih saznanja o potpisanom protokolu niti projektu. Posle gotovo godinu dana čekanja na odgovor lokalnih vlasti NRG Grupa je odlučila da se povuče iz posla, a ovakav ishod predsednik nemačke kompanije Diter Vajs je prokomentarisao rečima da Srbija još nije spremna za projekte zelene energije!

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор