BMW automobili će moći da komuniciraju

Nemačka automobilska kompanija „BMW“ jedna je od prvih koje će u određene modele svojih automobila ugraditi sistem za međusobnu komunikaciju (Vehicle-to-vehicle – V2V).

Ovaj sistem će automatski slati poruke upozorenja i usporavati druga vozila kako bi se sprečio ulazak u potencijalno opasnu zonu izazvanu nesrećom ili neočekivanim nevremenom. Tehnologiju je razvila holandska kompanija „Here Technologies“, specijalizovana za pravljenje satelitskih mapa i navigaciju automobila, a koju su pre tri godine zajedno preuzele kompanije BMW, „Audi“ i „Mercedes“.

Kompanija Here prognozira da će V2V sistem već tokom 2019. godine biti instaliran u više od deset miliona automobila. Prva takva BMW vozila će „Here Safety Services“ paket dobiti sredininom ove godine, prodavaće se na američkom i zapadnoevropskom tržištu, a za sada još uvek nema informacija da li će novi navigacioni sistem uticati na cenu vozila, prenosi „B92“.

Softver sistema će biti povezan sa senzorima pojasa za vezanje, svetlima za maglu, automatskim sigurnosnim kočnicama i kontrolom stabilnosti. Za sada ima dve funkcije: „Here Hazard Warrnings“ će slati poruku upozorenja nakon iznenadnog zaustavljanja usled nesreće ili ekstremnih vremenskih uslova, dok će „Here Road Sings“ informisati vozača o gužvi na putu i ograničenjima brzine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор