U Srbiji najtraženiji nemački polovnjaci

Iako se u Srbiji kupuje sve više novih automobila, oni polovni i dalje diktiraju kretanja na tržištu. Od ukupnog broja novoregistrovanih automobila tek svaki šesti je kupljen nov, a među najtraženijim polovnjacima i dalje je legendarni „golf 2“.

U Srbiju je u prošloj godini uvezeno preko 150.000 polovnih automobila, a čak dve trećine njih je imalo motor po EURO 3 standardu. Najtraženija polovna vozila bila su starosti između 10 i 12 godina, pokazuju podaci sajta „Polovni automobili“, najpopularnije domaće onlajn berze polovnjaka.

Gotovo polovina posetilaca ovog sajta tražila je automobile u vrednosti do 2.000 eura, nepuna četvrtina je birala vozila koja su koštala između 3 i 5 hiljada eura, a 28 posto posetilaca su interesovala vozila skuplja od 5.000 eura, prenosi „mondo“.

Najtraženiji su bili modeli do 2.000 kubika, za koje je registracija daleko jeftinija. Više od polovine potencijalnih kupaca tražilo je da kupi dizel vozila, 23 posto njih želelo je benzince, dok je 18 posto htelo automobil na tečni naftni gas. Broj pretraga za polovnjake na hibridni ili električni pogon bio je na nivou statističke greške, a i ponuda im je bila skoro nepostojeća.

Najviše pretraživani model bio je „audi A4“ oko 10 godina star, za njim je „fijat punto“, a na trećem mestu je bio „golf 4“. Za njima su „audi A6“, „BMW serije 3“, „reno megan“ i „golf 5“. Na osmom i devetom mestu su „pežo 307“ i „reno klio“, dok je na desetom mestu i dalje prisutan „golf 2“.

Među prvih 15 najtraženijih polovnjaka našla su se još četiri nemačka modela, što jasno govori o premoći nemačkih proizvođača na srpskom tržištu. Oni drže i prva četiri mesta po brendovima, jer preko 40 posto svih pretraga čine modeli „VW“-a, „Audija“, „Opela“ i „BMW“-a.

Tržištem polovnih automobila u Nemačkoj neprikosnoveno vladaju modeli domaćih proizvođača. Prvi na listi je „BMW serije 3“, za njim je „VW golf“, zatim „mercedes E klase“, „BMW serije 5“ i „audi A4“, a tu su i „mercedes C klase“, „audi A6“, „BMW X1“, „audi A3“ i na kraju „porše 911“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор