Masovni prelazak britanskih kompanija u Nemačku

Ove godine se utrostručio broj britanskih kompanija koje su, zbog zabrinutosti da će Bregzit ugroziti njihove lance snabdevanja i pristup tržištu EU, istražile mogućnosti za osnivanje svojih filijala u Nemačkoj.

Ozbiljne zahteve za osnivanje svoje filijale u Nemačkoj u ovoj godini su dostavile 172 britanske kompanije, što je za preko tri puta više nego 2015. godine, odnosno godinu dana pre glasanja Britanaca za izlazak iz EU, pokazuju podaci nemačke agencije za trgovinu i investicije.

– Zahtevi kontinuirano rastu i dostigli su rekordan nivo u ovoj godini – izjavio je zvaničnik te agencije Akim Hartig, a prenosi agencija Rojters.

Tokom 2015. godine samo je 50 britanskih kompanija dostavilo ozbiljne zahteve, da bi njihov broj u godini referenduma o Bregzitu porastao na 77, dok ih je u 2017. godini bilo 111.

Britanska novinska agencija ocenjuje da će Britanija, bez obzira na formu budućih odnosa sa Evropskom unijom, nakon napuštanja evropskog bloka imati manji pristup jedinstvenom tržištu EU nego što ga je imala kao članica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор