Oporavak nemačkog turizma u maju

Turistički sektor u Nemačkoj zabeležio je nagli rast u maju, primakavši se rezultatima periodu od pre pandemije, saopštio je Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Naime, turisti su u maju ove godine ostvarili 43 miliona noćenja, ili čak tri puta više nego u istom mesecu 2021. i za svega 3,4 posto manje nego u maju 2019. godine, prenosi agencija DPA.

Pre tri godine pandemije još uvek nije bilo, a prošle godine su na snazi bile državne restrikcije zbog kojih su kontakti i putovanja bili svedeni na minimum.

Iz majske statistike se može videti da je nemačkih gostiju bilo za pola procenta više nego u maju 2019. godine, dok je stranih bilo manje za 21,9 procenata. Inače, ova statistika u obzir uzima samo smeštajne turističke objekte sa najmanje 10 kreveta.

Brojke pokazuju i da oporavak nije ravnomeran po sektorima. Hoteli, pansioni i gostionice su prijavili 7,4 posto manje gostiju nego pre tri godine, odmarališta su bolja za 1,1 posto, a najbolje su prošli kampovi sa 37,3 posto više gostiju u odnosu na maj 2019.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор