Inflacija tera Nemce da podižu plate

Predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DfW) Marsel Fračer kaže da je u toj zemlji apsolutno neophodno povećati plate kako bi se nadoknadio veliki rast cena, jer u suprotnom preti pad u začarani krug privrednog kolapsa.

– To je važno i da bi se sačuvala lična potrošnja, a ako se to ne desi, onda su preduzeća u problemu, nezaposlenost će da raste i ući ćemo u spiralu sve slabijeg rasta i visoke inflacije. Dok cene rastu, politika mora ciljano da pomaže ljudima, kao što je to delom već i činila, na primer preko energetskih subvencija od 300 eura za svakog zaposlenog – rekao je Fračer, a prenosi agencija DPA

Ipak, on je upozorio da bi populističke mere, poput kočnice na poskupljenja goriva, bile pogrešne, budući da je eventualna subvencija za kupovinu goriva kontraproduktivna, jer to ne smanjuje potrošnju energenata, a u krajnjoj liniji veliki deo tog novca se preliva u novčanik velikih firmi za proizvodnju mineralnih goriva.

– Zbog rata u Ukrajini i poremećenih lanaca snabdevanja potrebno je promeniti način razmišljanja. Do sada smo imali globalizaciju koja je bila potpuno slepa na to sa kojom zemljom se trguje, a samo se gledalo na troškove i efikasnost. Sada je potrebno graditi globalizaciju koja će biti pametnija i otpornija, proizvodnju treba globalno rasporediti na više mesta, a možda je potrebno da se ponovo više proizvodi i u samoj Evropi – rekao je predsednik DfW instituta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор