Beograd izabrao na 15 godina dobavljača javnih bicikala

Grad Beograd je na period od 15 godina izabrao američku kompaniju „Helbiz“ za prvog i ekskluzivnog upravljača sistemom javnih bicikala, koji će, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, biti uveden već ove godine.

– Kada novoizabrana Skupština grada potvrdi ovaj ugovor, na ulicama Beograda naći će se hiljadu javnih bicikala koje će građani moći da uzmu na 150 stanica za javne bicikle. Najviše stanica, čak 47, biće postavljeno na Novom Beogradu, potom slede Stari grad sa 20 stanica, Palilula sa 18, Zvezdara sa 13, Vračar sa 12, Savski venac i Voždovac sa po 15, Čukarica sa 3 i Zemun sa 7 stanica – najavio je Vesić.

Kompanija „Helbiz“ je osnovana 2015. godine u Njujorku, a u 40 gradova SAD, Evrope, kao i u Singapuru, upravlja sa raznolikom flotom vozila, uključujući i električne bicikle, skutere i trotinete, prenosi TV Prva.

Grad Beograd je 30. decembra prošle godine raspisao javnu nabavku kojom, kroz koncesiju na 15 godina, traži partnera za upravljanje sistemom javnih bicikala, a vrednost posla je procenjena na oko pet miliona eura.

– Grad Beograd planira da u naredne četiri godine izgradi oko 500 kilometara novih biciklističkih staza, kako bi se obezbedila neophodna infrastruktura za korišćenje bicikala – rekao je Vesić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор