Bundesbanka upozorava na moguću recesiju

Centralna banka Nemačke, Bundesbanka, upozorava da bi potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla da gurne ekonomiju u recesiju, i poručuje da bi posebno teško bilo naći zamenu za ruski gas.

“U scenariju koji predviđa intenziviranje krize, realni bruto domaći proizvod bi pao nešto manje od dva posto u poređenju sa 2021. Ruski gas čini više od polovine nemačkog uvoza tog energenta i posebno bi teško bilo pronaći zamenu za gas, što bi dovelo do prekida u snabdevanju”, navodi Bundesbanka u redovnom mesečnom izveštaju, a prenosi Al Džazira.

Posledice prestanka uvoza ruskog gasa pritisnule bi nemačku ekonomiju i tokom iduće dve godine, iako pad ne bi bio snažan kao 2020. kada je na vrhuncu korona krize ekonomija pala za 4,6 posto, navode iz banke i podsećaju da je u 2021. godini nemačka ekonomija porasla za 2,9 posto.

U Bundesbanci procjenjuju da je, po svemu sudeći, u prvom tromesečju ove godine ekonomska aktivnost stagnirala, budući da svi rezultati uključuju značajan nivo neizvesnosti. Kao faktore koji bi mogli nauditi ekonomiji naveli su i rast cena sirovina i pad spoljne potražnje, što bi značajno smanjilo izvoz, a indirektno i primanja domaćinstava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор