Nemačka odustala od obvezne vakcinacije

Nemačka će odustati od uvođenja obvezne vakcinacije protiv korona virusa za sve punoletne građane, ali će umesto toga uvesti na jesen obaveznu vakcinaciju samo za građane starije od 50 godina.

“Za sada odustajemo od inicijative da se uvede obaveza vakcinacije za sve starije od 18 godina. Umesto toga, od jeseni bi trebalo da važi obaveza vakcinacije za osobe starije od 50”, saopštila je grupa zastupnika okupljenih oko socijaldemokratske političarke Hejke Bahrens, koja je zahtevala zakonsku obavezu vakcinisanja za sve.

Novi predlog, koji je iznet pošto je postalo jasno da Zakon o obaveznoj vakcinaciji za sve punoletne građane neće dobiti većinu u Bundestagu, omogućiće da se, ako dođe do pogoršanja zdravstvene situacije, parlament početkom septembra izjasni o obaveznoj vakcinaciji za sve punoletne građane.

Bundestag bi ove nedelje trebalo da odlučuje o obavezi vakcinacije, a predlog zakona o obaveznoj vakcinaciji starijih od 50 godina mogao bi dobiti podršku većine poslanika, mada su se unutar koalicije Socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade, predstavnici Liberalno-demokratske partije usprotivili opštoj vakcinaciji.

Zbog nesuglasica među koalicionim partnerima, nemačka vlada još uvek nije iznela svoj predlog u Bundestagu, ali su raspravu o predlogu tog zakona inicirali poslanici nevezani za partijsku disciplinu.

Novim zakonom je previđeno i uvođenje Centralnog registra vakcinisanih, što se smatra ustupkom demokršćanskoj Uniji CDU/CSU. Inače, u Nemačkoj stopa vakcinisanih iznosi 76 procenata i relativno je niska u poređenju sa ostalim članicama Unije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор