Mercedes i Stelantis grade fabriku baterija

Nemačka automobilska kompanija Mercedes-Benz, francuska automobilska grupacija Stelantis (Stellantis) i energetska kompanija Total Enerdžis (Total Energies) najavljuju saradnju na proizvodnji baterija za električne automobile.

Njihova fabrika baterija nalaziće se na jugu Italije, u gradu Termoli gde se već nalazi Stelantisova fabrika koja će biti preuređena za proizvodnju baterija. Nova zajednička kompanija, nazvana Automotiv Sels Kompani (ACC), finansijski je podržana sa 369 miliona eura od Vlade Italije, sa kojom je potpisan memorandum o razumevanju.

Automobilska grupacija Stelantis planira da do 2025. godine uloži u proizvodnju električnih automobila 30 milijardi eura, zbog čega i započinje sa proizvodnjom automobilskih baterija. Prema rečima Karlosa Tavaresa, izvršnog direktora poslovne grupacije, pored investiranja u fabriku u Italiji, planirana su i ulaganja u fabrike u Francuskoj i Nemačkoj, za šta je opredeljeno oko 2 milijarde eura. Proizvodni kapaciteti tih fabrika biće povećani na 40 GWh, a očekuje se da će biti puštena u rad 2023. i 2025. godine.

„Svi se obavezujemo da ćemo povećati proizvodne kapacitete do 2030. godine na najmanje 120 GWh. Osim toga, radićemo na razvoju i povećanju proizvodnje baterijskih ćelija i modula nove generacije“, kaže se u saopštenju ACC-a, a prenosi Energetski portal.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор