Nemačka uništava stotine miliona kineskih maski

Početkom proleća prošle godine nemačko Ministarstvo zdravlja je iz Kine nabavilo neupotrebljive medicinske maske koje će sada morati da se unište. Ovu informaciju Ministarstvo je uspešno krilo od javnosti sve do sada, piše Špigl.

Uvezene maske su u Nemačkoj dobile upotrebnu dozvole na brzaka, bez valjanog testiranja, i uglavnom su ostale u magacinima. Prema navodima Špigla, Ministarstvo zdravlja već mesecima vodi žustru prepisku sa Ministarstvom rada koje je nadležno za izdavanje dozvola, a koje nije htelo da odobri upotrebu kineskih maski.

Ministarstvo zdravlja je navodno pokušalo da ove maske podeli primaocima socijalne pomoći, osobama sa invaliditetom i beskućnicima. Sada se, međutim, sprema kompromis po kom bi neupotrebljive maske trebalo proglasiti nacionalnom rezervom, sačekati da im kroz četiri godine istekne rok upotrebe, i onda ih spaliti. Na ovaj načn će milijardu eura završiti u đubretu.

Po pisanju Dojhče velea, ovi dokumenti nisu slučajno stigli do novinara Šigla baš sada, budući da se u Nemačkoj krajem septembra održavaju parlamentarni izbori, a u poslednjih godinu dana su se oko ministra zdravlja Jensa Špana i vlade Angele Merkel nakupili brojni skandali: od spore nabavke brzih testova i kasnog početka vakcinacije, do afera u kojima su se poslanici Demohrišćana obogatili kao posrednici u nabavci maski i druge zaštitne opreme.

Ministar Špan je na početku pandemije bio jedan od najpopularnijih nemačkih političara, a proteklih meseci se žestoko se srozao u očima javnosti, jer se saznalo i da je u vreme lok dauna išao na večernju sedeljku u Lajpcig, na kojoj su gosti bili zamoljeni da daju po 9.999 eura priloga za njegovu izbornu kampanju za Bundestag, s obzirom na to da donacije od deset hiljada eura i više moraju javno da se objave.

Takođe, Špan je nedavno, za drugi veliki talas korone, okrivio građane balkanskih i turskih korena da su navodno prošlog leta masovno uneli virus u Nemačku, ali su brojke opovrgle tu njegovu tvrdnju, podseća DW.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор