Boš otvorio fabriku čipova u Drezdenu

Nemački tehnološki gigant Boš juče je u Drezdenu na istoku zemlje otvorio fabriku čipova vrednu milijardu eura, koja će pomoći da se adekvatno odgovori na rastuću tražnju u svetu za poluprovodnicima.

Zbog sada već hroničnog nedostatka poluprovodnika na svetskom tržištu vodeće automobilske kompanije poput Folksvagena i BMW-a, bile su prinuđene da poslednjih meseci zaustave rad svojih fabrika.

– Zastoji na tržištu poluprovodnika su otežali ekonomski oporavak posle krize koronavirusa – rekla je u video obraćanju nemačka kancelarka Angela Merkel na ceremoniji otvaranja Bošove fabrike i nagovestila da su kompjuterski čipovi zamenili naftu kao “životnu krv” ekonomije.

Boš je trenutno vodeći snabdevač automobilske industrije. Iz kompanije su poručili da nova fabrika predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u njihovoj 130-godišnjoj istoriji, kao i da će u njoj 700 radnika proizvoditi silicijumske ploče sa desetinama hiljada čipova koji će kontrolisati vazdušne jastuke, sisteme za kontrolu kočenja i parkiranja vozila i drugo.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор