Folksvagen se nagodio sa bivšim direktorima

Nemački automobilski gigant Volkswagen (VW) je saopštio da je u vezi sa “dizelgejt“ skandalom postigao nagodbu sa bivšim čelnicima kompanije o isplati 288 miliona eura na ime osiguranja od odgovornosti.

Naime, iz Folksvagenovog programa osiguranja od odgovornosti direktora i zvaničnika biće isplaćeno oko 270 miliona eura za poravnanje sa bivšim izvršnim direktorom kompanije Martinom Vinterkornom i bivšim direktorom Audija Rupertom Štadlerom, prenosi agencija Rojters.

Folksvagen je krajem marta najavio da će od Vinterkorna i Štadlera tražiti odštetu zbog kršenja dužnosti vođenja brige prema zakonu o akcijama korporacije. U kompaniji navode da je Vinterkorn prekršio svoju dužnost, jer nije u potpunosti i dovoljno brzo razjasnio okolnosti u vezi sa upotrebom nezakonitog softvera u nekim dizel motorima prodatim na tržištu Severne Amerike od 2009. do 2015. godine.

Odluka o nagodbi tek treba da bude odobrena na godišnjoj generalnoj skupštini kompanije 22. jula, a u okviru dogovora Vinterkorn bi trebalo da plati 11,2 miliona, a Štadler 4,1 milion eura. Takođe, bivši član Upravnog odbora Audija Štefan Knirš je pristao da plati milion eura, a bivši član Upravnog odbora Poršea Volfgang Hac 1,5 miliona eura, saopštavaju iz VW-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор