Dvadeset godina nemačkih investicija u Srbiji

nemacka i srpska zastava

Investicije nemačkih preduzeća u Srbiji su za prethodih 20 godina dostigle 3,5 milijardi eura, izjavio je direktor Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Frank Aleter povodom dve decenije od prve nemačke investicije u našoj zemlji i dodao da su nemačke kompanije fokusirane na Istočnu Evropu i Zapadni Balkan, a da često biraju Srbiju.

– Nemačko-srpska privredna komora okuplja više od 350 kompanija, kako nemačkih, tako i domaćih, koje u Srbiji zapošljavaju više od 70 hiljada ljudi. Nemačka ulaganja mogu se meriti kako po finansijskom obimu, tako i po znanju i tehnologijama koje su prenete u Srbiju i koje su pomogle razvoju nemačkih kompanija i njihovih srpskih partnera – rekao je Aleter.

On je objasnio da se nemačke kompanije opredeljuju za Srbiju jer su sa njom već decenijama ekonomski povezane, a mnogi njeni građani govore nemački i gotovo svi znaju engleski. To su sve faktori, kako ističe, zbog kojih je normalno da nemačka preduzeća traže alternativu Aziji na Zapadnom Balkanu, prenosi TV Studio B.

Podaci Komore pokazuju da su automobilska industrija i proizvodnja auto-delova najvažnije privredne grane u koje Nemci kod nas investiraju. Interesantne oblasti za ulaganja takođe su i elektrotehnika i tekstilna industrija, a potencijal za ulaganja pruža i poljoprivreda. Prema Aleterovom mišljenju, kako se Srbija bude dalje otvarala međunarodnim partnerima, tako će i nekretnine postajati zanimljiva privredna grana za investiranje.

– Nemačke kompanije su u stalnoj potrazi za investicionim destinacijama u Srbiji. Pre par nedelja su srpske vlasti saopštile da će, pored Bizerbe, u Valjevo doći još jedan nemački investitor, a o kome se radi i dokle je stigao proces, samo smo delimično upoznati, pa je na preduzeću da to i saopšti. Jedan od velikih nemačkih investitora u oblasti auto-industrije je i Ze-te-eF koji je 2019. otvorio fabriku u Pančevu, a ambiciozni planovi te kompanije kada je reč o Srbiji nisu se promenili zbog korone – podsetio je Aleter.

On je istakao da nemački investitori ocenjuju ekonomski razvoj Srbije kao pozitivan, budući da je naša zemlja dobro prošla kroz korona krizu, takođe su zadovoljni i radnom snagom, a uspešnost Srbije kao destinacije za ulaganje ocenjuju sa čak 90 do 95 posto. Poruka nemačkih privrednika poslata sa ovog skupa bila bi da naše kompanije moraju da doškoluju radnike, a da fokus treba da bude na njihovom zadržavanju u zemlji. S tim u vezi nemački investitori podržavaju incijativu naše zemlje o proširenju tržišta na ceo region Zapadnog Balkana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор