Desetine hiljada nemačkih negovatelja nije vakcinisano

Istraživanje javnog servisa SWR pokazuje da više desetina hiljada zaposlenih u nemačkim bolnicama i staračkim domovima još uvek nije vakcinisano protiv korona virusa, piše Dojče vele.

Prema proceni SWR-a, više saveznih nemačkih pokrajina ima stopu vakcinacije negovatelja između 84 i 92 posto. Najviša pelcovanost je u Rajnland Falcu (92%), a zatim u Hamburgu (90%), Hesenu (88%), Bremenu (88%) i Bavarskoj (86%), dok u Baden-Virtembergu ta stopa u okviru gotovo 100.000 zaposlenih u sektoru nege iznosi 85,4 procenta.

Međutim, situacija je u Saksoniji i Tiringiji potpuno drugačija, a podaci pokrajinskih ministarstava pokazuju da stopa vakcinacije u Saksoniji iznosi 65,7%, dok je u Tiringiji između 60 i 70 posto. U nekim okruzima u Saksoniji stopa pelcovanosti zaposlenih u staračkim domovima tek je nešto veća od 50 posto, a ista situacija je i u pojedinim ustanovama u Tiringiji.

Iz Saveznog ministarstva zdravlja su na upit SWR-a odgovorili da se početak obavezne vakcinacije u ustanovama tog tipa ne bi smeo odlagati, budući da se radi o korisnicima iz ranjivih grupa. Međutim, u planiranom sprovđenju obavezne vakcinacije od sredine marta, takođe su prisutne razlike između saveznih pokrajina. Neke naglašavaju da to žele u ustanovama za negu, a reč je o Hamburgu, Bremenu i Baden-Virtembergu, dok su druge znatno suzdržanije.

Iz vlada Saksonije i Brandenburga su odgovorili SWR-u da adekvatna briga za pacijente predstavlja njihov glavni prioritet. Vlada Saksonije je poručila da se može suzdržati od izricanja zabrane ulaska u zdravstvene ustanove i rada nevakcinisanima, ukoliko se dođe u situaciju da je ugrožena briga za pacijente.

Nekoliko saveznih pokrajina, među kojima Bremen, Berlin i Donja Saksonija, još uvek vide potrebu za detaljima kada je u pitanju primena obavezne vakcinacije, na primer u pogledu kontrola i mogućih sankcija u vezi s tim procesom. U Saveznom ministarstvu zdravlja kažu da su savezne pokrajine podržale uvođenje obavezne vakcinacije za određene ustanove, čime su osigurale praktičnu implementaciju zakonskih zahteva.

Procene SWR-a pokazuju da je stopa vakcinacije među zaposlenima u bolnicama nešto veća nego u staračkim i domovima. Neke pokrajine čak govore o stopi vakcinacije od oko 100 posto (Berlin), dok druge naglašavaju da nema značajnih praznina u vakcinaciji osoblja (Bavarska).

U bolnicama u Bremenu stopa vakcinacije osoblja iznosi 95 posto, u Rajnland Falcu 95 posto, u Hamburgu više od 90 posto, a u Hesenu 90 posto. Saksonija i Tiringija nisu dale nikakve informacije o tome zbog ne postojanja centralne evidencije, kako su odgovorili u Ministarstvu zdravlja Tiringije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор