Nemačka proizvodi maske, a kupuje kineske

Nemačka vlada je zahtevala i finansijski podržala razvoj domaće proizvodnje zaštitnih medicinskih maski. Međutim, iako sada zemlja ima kapacitet za prozivodnju 4 milijarade maski godišnje, one se na tenderima i dalje kupuju u Kini, piše Dojče vele.

Na početku pandemije maski nije bilo dovoljno, pa su političari zahtevali da Nemačka postane nezavisnija od lanaca dobavljača i stranih proizvođača, te su pozvali preduzetnike i kompanije da pojačaju domaću proizvodnju maski. Država je sve to subvencionisala sa 90 miliona eura, a firme su brzo reagovale i uspostavile prozivodnju sa kapacitetom od više od četiri milijarde maski godišnje.

Međutim, taj posao ne funkcioniše, iako je potražnja i dalje velika, jer vlast na svim nivoima, saveznom, pokrajinskom i komunalnom maske i dalje nabavlja iz Kine, pre svega zbog niže cene. Pri tome, nemačka FFP2 maska, koja košta između 20 i 25 centi, od kineske je skuplja za samo pet do deset centi.

– Ovo je apsolutno apsurdno ponašanje Savezne vlade. Svi su se bili složili da nam ponovo treba više domaće proizvodnje maski. Država je to subvencionisala i sada kada se proizvodnja vratila, kada su tu firme, država kaže – to nas više ne interesuje, kupujemo jeftine maske iz Azije – priča Torsten Šulten iz fondacije Hans Bekler, bliske Savezu nemačkih sindikata.

Nemački proizvođači medicinskih maski nedavno su protestovali ispred Bundestaga sa po kutijom nemačkih maski za svakog poslanika, uz poruku: „Mi možemo da proizvodimo, ali država ne kupuje“. Pri tome, u Saveznom ministarstvu privrede potvrđuju da u zakonu o javnim nabavkama nema odredbe da je na tenderu niska cena jedini kriterijum, što znači da organi vlasti mogu da se vode i drugim kriterijumima.

Međutim, iz ankete ARD-a se vidi da političari uglavnom ne žele da promene ovu praksu. SPD i CDU/CSU nisu hteli ni da prokomentarišu upit javnog servisa, a prema FDP-u, nema potrebe da se tu bilo šta uradi. Jedino su Zeleni, Levica i AfD zauzeli stav da je promena neophodna.

Poslanica Levice u Bundestagu Suzanne Feršl je rekla da se radi o „ogromnom rasipanju novca poreskih obveznika“ i optužila bivšeg ministra zdravlja Jensa Špana da nije ispunio svoju „garanciju kupovine“. Za političarku iz redova Zelenih, Sandru Decer, u pitanju je promena kulture u javnim nabavkama, zbog čega je poručila da se javne nabavke ne smeju sprovoditi po principu kupovine najjeftinijeg.

Zagovornici promene zakona o javnim nabavkama vide uzor u Francuskoj, koja je 97% maski nabavljala u inostranstvu, pre nego što je Ministarstvo zdravlja donelo uredbu koja je primorala javne organe da sve maske nabavljaju u Francuskoj ili EU. Pored toga, cena odlučuje samo 25 posto u celom procesu odlučivanja o dodeli tendera.

– Naučili smo iz prošlosti kada mesecima nismo imali maske jer smo zavisili od Azije. Sada podržavamo sopstvenu industriju tako što javni kupci takođe moraju da obrate pažnju na kratke puteve isporuke, zaštitu životne sredine i kvalitet – kaže Kristijan Kurel iz Francuske asocijacije za maske.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор