Srbija povećava robne rezerve svih proizvoda

Republička direkcija za robne rezerve Srbije povećaće zalihe svih proizvoda tako da mogu da zadovolje potrebe stanovništva tokom tri meseca, u slučaju da dođe do nepredviđene situacije ili poremećaja na tržištu.

Kako pišu Večernje novosti, Republička direkcija za robne rezerve će povećati pre svega zalihe energenata, pšenice, kukuruza, šećera i ulja, dok će za pojedine proizvode koji se uvoze, poput pirinča, pasulja i soli, zalihe biti uvećane kako bi zadovoljile potrebe stanovništva za duže od tri meseca.

U Ministarstvu trgovine objašnjavaju da će u slučaju poremećaja tržišta Srbija, kao proizvođač hrane, zaštiti domaće tržište carinskom politikom, odnosno sprečiće izvoz strateških proizvoda i tako obezbediti punu snabdevenost osnovnim životnim namirnicama.

Na odluku vlade o povećanju robnih rezervi uticala su dešavanja na globalnom nivou, a najviše stalni inflatorni pritisci na cene osnovnih životnih namirnica. Takođe, kao drugi razlog navodi se moguće izbijanje rata između Rusije i Ukrajine, zemalja koje su ozbiljni proizvođači i hrane i energenata.

Zbog konstantnog prisustva neizvesnosti na globalnom tržištu mnoge države su odlučile da povećaju količine svojih rezervi. Tako je, na primer, Kina povećala svoje robne rezerve do količina dovoljnih da se zadovolje potrebe građana tokom godinu i po dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор