Srbija povukla iz inostranstva sve svoje zlatne rezerve

Država Srbija je povukla iz inostranstva svo svoje zlato i sada se u trezorima Narodne banke Srbije (NBS) nalazi više od 37 tona zlatnih rezervi, saopštila je guvernerka centralne banke Jorgovanka Tabaković.

Tabakovićeva je za TV Pink poručila da država ima pun trezor zlata i da namerava da nastavi da ga kupuje. Ona je tom prilikom podsetila da je pre nekoliko meseci, nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a, predsednik Aleksandar Vučić postavio pitanje da li su rezerve zlata Srbije „napolju“, a potom rekao da misli da bi ono trebalo da se nalazi u Srbiji.

– Rekla sam da jeste u inostranstvu, u Bernu u Švajcarskoj, i da je samo jedna tona ostala u Londonu još iz „onog vremena“. Vučić mi je rekao da misli da bi to trebalo da bude ovde u Srbiji, uz opasku da ne znam šta se u svetu dešava – navela je Tabakovićeva.

Kako je dalje objasnila, u roku od dva meseca je organizovala prebacivanje svih rezervi zlata u zemlju i sada se svo zlato države Srbije od preko 37 tona nalazi u trezorima Narodne banke.

Komentarišući predlog budžeta za 2022. godinu, srpska guvernerka je rekla da je budžet oprezno napravljen, odnosno da je realno planiran.

– Dajem punu podršku razvojnom budžetu koji predviđa realizaciju infrastrukturnih projekata i ulaganje u razmenjive sektore i sve što doprinosi razvoju Srbije, ali tako da se ne zaboravi socijalna komponenta i održivost budžeta. Sve što radimo radimo sa ljudima i za ljude – naglasila je Tabakovićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор