Poslodavci uključite se u program dualnog obrazovanja!

Privredna komora Srbije (PKS) je pozvala poslodavce koji u narednoj školskoj godini žele da se uključe u program dualnog obrazovanja, da se do 30. novembra prijave preko specijalizovanog veb portala http://portal.dualnoobrazovanje.rs.

Svi zainteresovani mogu na ovom portalu da kreiraju profil svoje kompanije i na jednostavan način podnesu prijavu, navode u PKS i najavljuju da se od sledeće školske 2022/2023. godine u ponudi po dualnom modelu očekuje i sedam novih profila: elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda.

– Po dualnom modelu u Srbiji se trenutno školuje 8.000 učenika u 150 škola i u oko 700 kompanija. Dualno obrazovanje u Srbiji čini pet procenata celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja. Đaci koji žele da se školuju po ovom modelu moći će da biraju ukupno 59 obrazovnih profila, od kojih su se kao ajatraktivniji pokazali bravar-zavarivač, tehničar mehatronike, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina i modni krojač – objasnila je Mirjana Kovačević iz Privredne komore.

Ona je napomenula da je dualno obrazovanje model srednjeg stručnog obrazovanja tokom kog se teorijsko znanje stiče u školi, a praktično u odabranoj kompaniji, u nekim slučajevima već od prve godine školovanja. Kako je navela, među pionirima dualnog obrazovanja u Srbiji izdvajaju se kompanije Tifani, Merkator S, Agromehanika, Inmold, Energotehnika Južna Bačka i Elektromontaža Kraljevo.

– Prilikom prijavljivanja za dualno obrazovanje, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u program i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci treba da dostave najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem na imejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd – rekla je Kovačevićeva i dodala da će sve prijave koje sadrže potpunu dokumentaciju biti objedinjene u Plan potreba privrede, koji PKS dostavlja Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Konačnu odluku o strukturi upisa i odobrenim dualnim profilima doneće nadležno Ministarstvo objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2022. godine, navode u PKS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор