Kroz program dualnog obrazovanja prošlo 4.000 učenika

Do sada je u Srbiji program dualnog obrazovanja srednjih stručnih škola uspešno završilo 4.000 učenika, od kojih je 70 posto pronašlo posao u svojoj struci, prenosi agencija Tanjug.

Trenutno u našoj zemlji 6.900 srednjoškolaca pohađa srednje stručne škole po dualnom programu za 47 obrazovnih profila. Prema navodima direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS, Mihaila Vesovića, za narednu školsku godinu su predviđena ukupno 52 obrazovna profila, od čega 28 u četvrogodišnjim, a 24 u trogodišnjim školama.

On je objasnio da se u dualni model obrazovanja do sada uključilo 900 kompanija i dodao kako se očekuje da iduće godine još 370 novih kompanija otvori svoja vrata za 3.200 učenika koji će na jesen ući u program dualnog obrazovanja.

Pored toga, od naredne školske godine dualni model obrazovanja bi trebalo da bude uveden i u visokoškolstvo, kažu u Privrednoj komori Srbije i preciziraju da će za početak biti pet takvih profila, pre svega u tehničkim naukama na mašinskim fakultetima u Nišu i Beogradu, ali i u menadžmentu u tehnologiji hrane, odevnom inženjerstvu i dizajnu, kao i u IT studijama na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku.

Na nedavnoj promociji rezultata ankete o uslovima poslovanja u Srbiji, koju je sprovela Nemačko-srpska privredna komora, Vesović je poručio da je dualno obrazovanje dobar odgovor na zahteve za znanjima koja su prilagođena modernom vremenu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор