Bajontek uplaćuje u budžet Majnca milijardu eura

Nemački proizvođač vakcina protiv korona virusa Bajontek najavljuje da će do kraja godine uplatiti u budžet grada Majnca milijardu eura poreza, objavile su vlasti tog grada.

– Ovakav razvoj događaja je senzacionalan, jer ćemo umesto planiranog budžetskog manjka za ovu godinu od 36 miliona eura, biti u plusu milijardu eura – izjavio je šef gradskih finansija Ginter Bek, a prenosi Jutarnji list.

Prema finansijskom izveštaju Bajonteka za prva tri kvartala ove godine, kompanija je ostvarila 13,4 milijardi eura prihoda, prihod samo od prodaje vakcine iznosio 2,5 milijarde, dok je dobit firme dostigla čak 7,1 milijardu eura. Pored toga, u prodaji pelca protiv korona virusa Bajontek sarađuje sa američkim Fajzerom i kineskom Fosun Farmom, pa je i na taj način ostvario dodatni prihod.

Radi se o drastičnoj razlici u rezultatima ostvarenim u odnosu na isti period prošle godine, kada su prihodi kompanije iznosili 136,9 miliona eura, uz zabeležen gubitak u poslovanju od 351 milion eura.

“Povećanje prihoda uglavnom je posledica brzog povećanja ponude i prodaje vakcina protiv kovida 19 širom sveta. Prema ugovorima o saradnji, područja prodaje su podeljena između Bajonteka, Fajzera i Fosun Farme na temelju prava na marketing i distribuciju“, navodi se u izveštaju Bajonteka, koji je uoči njegovog objavljivanja izašao u javnost i sa podatkom da je u prvih deset meseci ove godine prodao više od dve milijarde doza u 152 zemlje sveta.

Kao najvažnije poslove sklopljene u septembru i oktobru ove godine Bajontek ističe one dogovorene sa američkom i japanskom vladom o isporuci 500 miliona (SAD), odnosno 120 miliona doza pelca u Japan.

Inače, Bajontek je osnovao Ugur Sahin, imunolog, fizičar i profesor Univerziteta „Johanes Gutenberg“ u Majncu, koji je 2008. pokrenuo biznis sa grupom saradnika, među kojima je i njegova supruga Ozlem Tureci, danas članica Uprave kompanije. Bajontek trenutno ima 1.300 zaposlenih.

Gradske vlasti Majnca već su objavile planove za korišćenje novca od Bajontekovog poreza, u kom, između ostalog, navoed i prevremenu otplatu kratkoročnih kredita uzetih nakon izbijanja korona-krize, otkup nekretnina koje su u najmu lokalne administracije, kao i izgradnju poslovne zone u koju bi privukli nove investitore.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор