Prihodi Bajonteka sto puta veći zbog prodaje vakcine

Prihod nemačke biotehnološke kompanije Bajontek (BioNTech) je u drugom kvartalu ove godine više nego ustostručen zahvaljujući prodaji vakcina protiv korona virusa, saopštavaju iz te kompanije i prognoziraju da će do kraja godine prihodi dostići čak 15,9 milijardi eura.

Prihod Bajonteka, koji je u saradnji sa američkim Fajzerom (Pfizer) prvi razvio efikasnu vakcinu, skočio je u drugom tromesečju na 5,31 milijardu eura, sa 41,7 miliona eura ostvarenih u istom periodu prošle godine. Takođe, zahvaljujući vakcini i neto dobit kompanije je u istom razdoblju dostigla nivo od 2,79 milijardi eura, mada je u drugom tromesečju prošle godine Bajontek zabeležio gubitak od 88,3 miliona eura, prenosi Indeks.

U kompaniji navode da su do 21. jula ove godine, zajedno sa Fajzerom, isporučili više od milijardu doza pelca u više od 100 zemalja i teritorija širom sveta i potpisali ugovore o isporuci još 2,2 milijarde doza. Kako kažu, očekuju da će do kraja ove godine njihov godišnji proizvodni kapacitet dostići tri milijarde doza, a u 2022. čak četiri milijarde doza.

Fajzer je krajem prošlog meseca podigao prognozu svog udela u ovogodišnjem prihodu od prodaje vakcina na 33,5 milijardi dolara. Izvršni direktor kompanije Ugur Sahin je tim povodom izjavio da će kompanija povećati ponudu vakcine u više od 100 zemalja i teritorija širom sveta i olakšati pristup zemljama sa niskim i srednjim dohotkom.

Iz kompanije poručuju da sprovode dodatna klinička ispitivanja kako bi dobili dozvole za upotrebu vakcine u još više zemalja, ali i u slučaju drugih kategorija stanovništva, uključujući zdrave trudnice i decu uzrasta od šest meseci do 11 godina. Kako kažu, iako treća doza BNT 162b2 ima potencijal da sačuva najviši nivo efikasne zaštite od svih varijanti virusa, uključujući i deltu, u kompaniji razvijaju i planiraju klinički da testiraju poboljšanu verziju pelca, koja bi ciljala na protein šiljka virusa.

Kliničko ispitivanje trebalo bi da počne već do kraja ovog meseca pod uslovom da se dobiju sve potrebne regulatorne dozvole, precizira se navodi se u saopštenju Fajzera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор