Srbija obnavlja naftne rezervoare uništene u bombardovanju

Republička direkcija za robne rezerve je objavila tender za gradnju dva rezervoara zapremine od po 20.000 kubnih metara na skladištu naftnih derivata u Smederevu, sa ciljem obnove postrojenja za formiranje strateških naftnih rezervi, javlja eKapija.

U pitanju su rezervoari R-21 i R-22 čija izgradnja obuhvata i gradnju dva merna skida na pristanu 2 sa pratećim instalacijama, izgradnju prateće infrastrukture i povezivanje na postojeću infrastrukturu skladišta naftnih derivata, navodi se u tehničkoj specifikaciji tendera i dodaje da su ovi rezervoari bili uništeni tokom NATO bombardovanja.

„Cilj ponovne izgradnje rezervoara je formiranje strateških rezervi za slučaj kada je ugrožena sigurnost snabdevanja zemlje energentima, a to je i obaveza Srbije kao članice Energetske zajednice“, piše u dokumentaciji.

Tender je otvoren do 30 novembra, a vrednost posla nije naznačena, iako je u prethodnom, drugom po redu javnom pozivu objavljenom u avgustu, koji se odnosio na izgradnju rezervoara R-24 i R-26, taj posao bio procenjen na 1,13 milijardi dinara.

Takođe, u avgustu ove godine je potpisan i ankes ugovora za izgradnju rezervoara R-6 i završetak radova na rezervoaru R-5, a ovi radovi su bili procenjeni na prilbližno 267 miliona dinara. Posao je ugovoren u julu 2018. sa konzorcijumom firmi MPP Jedinstvo ad Sevojno, Mostogradnja ad Beograd i Axis građevinski biro Sremska Kamenica, sa rokom trajanja do kraja oktobra ove godine.

Kao razlog za izmenu ugovora navedene su okolnosti koje savestan naručilac nije mogao da predvidi, odnosno da radovi na protivpožarnom sistemu ne mogu biti provereni i uvedeni u eksploataciju dok se ne integrišu u protivpožarni sistem celog objekta. Najzad, u junu prošle godine Direkcija je raspisala tender za izgradnju rezervoara R-23 i R-25, a posao vredan 1,125 milijardi dinara dobio je konzorcijum MPP Jedinstvo ad Sevojno, Tankmont doo Beograd i Geosonda-fundiranje ad Beograd.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор