Srbija potpisala memorandum sa Meserom i Dregerom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je u Frankfurtu potpisao memorandum o razumevanju sa kompanijama Meser tehnogas i Dreger tehnika, u cilju bolje pripreme nacionalnog zdravstvenog sistema Srbije za vanredne situacije i izazove poput epidemije, rata i prirodnih katastrofa.

Ministar Lončar je tom prilikom istakao da se najveći proizvodni pogon za Zapadni Balkan kompanije Meser za proizvodnju kiseonika nalazi u Srbiji, zhvaljujući čemu je dnevno isporučivano više kiseonika nego što to bilo mesecima u običnim uslovima. Što se tiče kompanije Dreger, ministar je rekao da je ona bila angažovana u Srbiji 24 časa i da je naš zdravstveni sistem uspeo da pomogne brojnim pacijentima upravo zahvaljujući njihovom angažovanju. Kako je istakao, preko 50 kilometara cevi za sprovođenje kiseonika je napravljeno za tri meseca, mada je uobičajeno da se toliko napravi za četiri godine.

– Osnovni razlog naše saradnje je da zajedničkim naporima izađemo iz pandemije. Ne znamo kada će to biti, ali smo se dogovrili da radimo kao i do sada, čak i više i da dođemo do stadijuma da kažemo da smo pandemiju stavili pod kontrolu. Takođe, razlog za saradnju je i da se ujedno spremimo za narednih 10 godina i za svako buduće moguće iznenađenje, kao i da uspostavimo međusobne odnose koji neće zavisiti od neke treće strane ili bilo čega drugog – rekao je Lončar.

Srpsko Ministarstvo zdravlja i kompanija Meser su se dogovorili da će ta kompanija, u eventualnom vanrednom stanju, uložiti sve napore kako bi prioritet dala važećim obavezujućim ugovorima o snabdevanju sa srpskim zdravstvenim ustanovama, bez ograničenja samo na bolnice. U koordinaciji sa Meserom Ministarstvo zdravlja će u vanrednom stanju savetovati domaće zdravstvene ustanove kako da racionalizuju potrošnju medicinskih gasova i optimizuju rotaciju praznih boca od gasova.

Sa firmom Dreger je dogovoreno da ta kompanija u vanrednom stanju uloži sve napore kako bi visoki prioritet bio dat isporuci opreme Srbiji, bilo nove opreme, bilo rezervnih delova. Takođe je dogovoreno i da će lokalni tim Dregera biti potpuno posvećen održavanju, zameni i popravci uređaja i sistema u srpskom zdravstvenom sistemu, kako bi se omogućio njegov puni rad.

Naime, Ministarstvo zdravlja je tokom pandemije nastavila i poboljšala saradnju sa nemačkim kompanijama, a rezultat je bio da je sistemu zdravstvene zaštite bila obezbeđena kontinuirana isporuka medicinskih gasova i sistema za snabdevanje gasovima, kao i ostala medicinska oprema poput ventilatora i opreme za kiseoničko lečenje pacijenata u ekstremnim uslovima, prenosi agencija Tanjug.

Dreger tehnika je osnovana 1889. godine, a nakon prvog patenta – reducir ventila za točenje piva, nastavila je da se bavi proizvodnjom opreme koja ima veze sa disanjem, kako u medicini, tako i u oblasti zaštite u ekstremnim uslovima, poput ronilačke i alpinističke opreme i opreme za spasilačke ekipe u rudnicima. Kompanija ima preko 15.000 zaposlenih, kćerke firme ima u preko 50 zemalja, a fabrike u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Čileu, Francuskoj, Indiji, Južnoj Africi, Kini, Švedskoj i SAD. Dreger je u Srbiji prisutan više od 67 godina, a tu mu je i regionalno predstavništvo za Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Kompanija Meser tehnogas je deo „Meser grupe“, jedne od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju i distribuciju industrijskih, kliničkih i specijalnih gasova i prateće opreme. Kompanija je jedini proizvođač kiseonika, azota, argona, vodonika i helijuma u Srbiji, ima tri jedinice za odvajanje vazduha u Smederevu i Boru, a pogone za proizvodnju gasova i punionice u Beogradu, Pančevu, Nišu, Kraljevu, Novom Sadu i Nikšiću u Crnoj Gori. Meser tehnogas ima više od 70 distributivnih centara širom naše zemlje, sopstveni inženjerski, instalacioni tim i tehničku službu, kao i preko 50 cisterni i kamiona, a tokom pandemije korona virusa u Srbiji je imao presudnu ulogu u kontinuiranom snabdevanju znatno povećanih količina medicinskih sistema za dovod kiseonika i gasa kako bi se spasili životi nebrojenih pacijenata obolelih od virusne infekcije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор