Nemačka bi da rusku vakcinu proizvodi u EU

Prema rečima nemačkog ministra zdravlja Jensa Špana, ta zemlja će biti posrednik u procesu započinjanja proizvodnje ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V na teritoriji Evropske unije i pre dobijanja dozvole za njenu upotrebu.

– Održani su pregovori o ruskoj vakcini. Kancelarka Merkel je razgovarala sa predsednikom Putinom, a ja sa mojim ruskim kolegom. Održani su razgovori i na drugim nivoima Ministarstva. Institut „Pol Erlih“ je kao regulator takođe razgovarao sa ruskim kolegama, pritom, oni su bili u kontaktu još i pre pandemije. Naravno, razgovaramo o svim tim pitanjima. Zamoljeni smo da proverimo da li u Nemačkoj ili Evropi postoje kapaciteti za proizvodnju – rekao je Špan i ocenio da su pregovori sa Rusijom „konstruktivni“.

On je pojasnio da nemačka strana može da pruži podršku prilikom proizvodnje ruske vakcine i da deluje kao posrednik, budući da se, kako je istakao, pandemija može pobediti samo zajedničkim naporima. Govoreći konkretno o vakcini, nemački ministar je naglasio da se u slučaju vakcine „Sputnjik V“ (Sputnik V) radi o „vektorskoj nereplicirajućoj vakcini“, odnosno da se u imunizaciji koriste „dva različita vektora za prvu i drugu vakcinaciju“.

– Verovatno je zbog toga efikasnost ruske vakcine mnogo veća, jer se imuni sistem prilikom druge vakcinacije još nije prilagodio. To takođe otežava proizvodnju, zbog toga što je u tom slučaju neophodno proizvoditi dve komponente vakcine – rekao je Špan i dodao da brzina postupka odobrenja vakcine od strane Evropske agencije za lekove po pravilu „zavisi od toga kada su i kakvi podaci zvanično predati“, prenose Novosti.

Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je i treća faza kliničkih ispitivanja vakcine Sputnjik 5, koja je potvrdila njenu efikasnost od 91,6 posto. Ugledni naučni časopis „Lanset“ je saopštio da je ruska vakcina sigurna i efikasna i da pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор