Nemci se protiv leda na putevima bore kiselinom od krastavčića

Otpadna kiselina iz industrijske proizvodnje, koja se koristi za kiseljenje kornišona i drugog povrća, pokazala se kao odlična u sprečavanju stvaranja leda na putevima, ekološki je prihvatljivija od soli, a uz to i štedi novac.

Pilot program je počeo kao bavarski eksperiment koji bi uskoro praktično mogao da se proširi po celoj Nemačkoj, a radi se o izlivanju soka od kiselih krastavaca po putrevima tokom zime, što bi moglo u potpunosti da zameni tradicionalno posipanje soli, koje je skupo i dugoročno šteti okolini, piše RTL today.

Prošle sezone je za čišćenje putne mreže u Bavarskoj potrošeno 326.000 tona soli. Kako su zimski vremenski uslovi postajali sve ekstremniji, bavarske vlasti su potražile jeftiniju ekološku alternativu, te su sasvim nenadano pronašle partnera u lokalnom proizvođaču kiselih krastavaca.

Kompanija Develey Senf & Feinkost svake godine ukiseli 17.000 tona krastavaca, a slana i kisela voda od krastavaca proizvedenih u ovom pogonu već godinu dana se koristi za zimsko održavanje puteva u Bavarskoj, prenosi Radio 021.

Reciklažom i neznatnom modifikacijom otpadne tečnosti smanjuje se ukupna količina soli koja se ispušta u okolinu, pa i njen negativan uticaj na eko sistem. Tako se slana voda od krastavaca, koja se bacala u kanalizaciju, sada izliva na puteve. Ova tečnost se tretira u posebnom pogonu gde se čisti, a potom spremna za korišćenje dostavlja putarima.

Prema prognozama bavarskog Ministarstva stanovanja, gradnje i saobraćaja, očekuje da će regionalno proizvedena tečnost iz krastavčića uštedeti 700 tona soli i 4,9 miliona litara vode po zimskoj sezoni.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор