Nemačka neće registrovati rusku vakcinu

Nemačka vlada je odlučila da kod nacionalnog regulatora ne registruje rusku vakcinu protiv korona virusa „Sputnik V“, kako bi osigurala poverenje stanovništva u preparat kojim se već vrši imunizacija, poručio je portparol vlade Štefan Zajbert.

– Razlog je isti kao i krajem prošle godine, kada su bile spremne prve vakcine i kada su Federalna vlada i evropski partneri smatrali da je poverenje u vakcinu za nas od posebne važnosti. Reč je bila o potrebi da građani imaju to poverenje, da nemaju osećaj da se negde išlo prečicom, što bi moglo nekako da se odrazi na bezbednost vakcine – objasnio je Zajbert.

Odgovarajući na pitanje zbog čega u slučaju Sputnika V nije primenjena procedura izdavanja hitne dozvole od strane nacionalnog regulatora, on je podsetio na stav nemačke vlade da su „sve vakcine, bez obzira na zemlju porekla, dobrodošle kada prođu sve faze procesa sertifikacije u Evropskoj agenciji za lekove i kada ih za tržište Evropske unije odobri Evropska komisija koja u ovom slučaju može operativno da deluje“.

Naime, u vreme kada je Evropska unija prošle godine započinjala sa naručivanjem vakcina, nemačko Ministarstvo zdravlja je već naglašavalo u svojim saopštenjima da se postupak registracije vakcina mora odvijati određenim redosledom kako bi stanovništvo imalo poverenja u odobrene preparate.

Takođe, nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno izjavila da je ponudila predsedniku Rusije Vladimiru Putinu podršku nemačkog tržišnog regulatora u procesu odobravanja ruske vakcine od strane Evropske agencije, piše Kurir.

Vakcina Sputnik V, koju proizvodi Naučno-istraživački institut Gamaleja u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, dobila je još 11. avgusta potvrdu o registraciji izdatu od strane ruskog Ministarstva zdravlja i tako postala prva registrovana vakcina protiv korona virusa na svetu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор