Zabrana korišćenja železnice zbog nenošenja maske

Nemačka nacionalna železnica Dojče ban (DB) je izrekla prve dugoročne zabrane korišćenja njihovih vozova nesavesnim putnicima koji su odbijali da stave zaštitne medicinske maske na lice, potvrdila je portparolka železničke kompanije

Pozivajući se na njenu izjavu, nemački mediji izveštavaju da će kažnjenima sledećih šest meseci biti zabranjeno da koriste sva prevozna sredstva DB-a, kako u međugradskom, tako i u lokalnom saobraćaju, a neće im biti dozvoljen ni ulazak na železničke stanice u zemlji, prenosi agencija FoNet.

U većni slučajeva radi se o osobama koje javno negiraju postojanje pandemije korona virusa a sebe nazivaju „Querdenker“, što bi u slobodnom prevodu značilo slobodni mislioci i ljudi van uobičajenih normi, navodi list Velt am Zontag, uz napomenu da će primena i kontrola izrečenih restriktivnih mera biti teška.

Prema navodima ovog lista, neki od kažnjenih su krajem decembra objavili svoje snimke iz regionalnog ekspres voza u blizini Drezdena, na kom se vidi kako nenoseći zaštitne maske maltretiraju druge putnike. Objavom ovog snimaka, inkriminisana grupa je obezbedila Dojče banu sve potrebne dokaze više nego dovoljne za kaznu isključenja iz prevoza. U slučaju nepoštovanja ove zabrane DB se sprema da podnese krivičnu prijavu protiv prekršilaca zbog ometanja privatnog poseda, navodi list.

Inače, u Nemačkoj se od prošlog proljeća i uvođenja prvih restriktivnih mera u borbi protiv pandemije korona virusa razvila i tzv. scena Querdenker, što bi u slobodnom prevodu značilo „oni koji razmišljaju van uobičajenih okvira“, a koji se javno protive uvedenim bezbednosnim merama, redovno organizuju i učestvuju na demonstracijama i negiraju postojanje pandemije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор