Ugrožen opstanak 15 posto nemačkih kompanija

Prema rezultatima najnovije ankete o poslovanju kompanija u Nemačkoj, koju je institut IFO sproveo u novembru, ekonomska kriza prouzrokovana virusnom pandemijom preti opstanku 15 posto firmi u ovoj zemlji.

– To predstavlja poboljšanje u odnosu na jun, kada je ta cifra iznosila 21 procenat. Ipak, 86 procenata turističkih agencija i turoperatera trenutno se oseća ugroženo, kao i 76 posto hotela i 62 posto restorana – kaže Klaus Vohlrabe, šef istraživanja u IFO institutu, a perenosi agencija Tanjug.

Studija je pokazala i da u reklamnoj industriji 27 posto agencija smatra kako je njihovo poslovanje ugroženo, dok u oblasti špedicije takvo mišljenje ima nešto manje od 14 posto ispitanih. Pri dnu ove lestvice su pružaoci IT usluga sa 5 procenata i pravni i poreski konsultanti sa 3 procenta. Trenutno je ugrožen opstanak i 19 posto pružalaca usluga, što je znatno manje u odnosu na 27 procenata iz juna meseca.

Takođe, i u trgovinskom sektoru 14 posto kompanija smatra da im je opasnosti pod znakom pitanja (18% u junu), ovakav stav deli i 18 posto firmi u maloprodaji i 10 posto u veleprodaji, dok u prerađivačkoj industriji ta brojka iznosi 11 procenata (17% u junu).

Studija je pokazala da su trenutno najugroženiji proizvođači baznih metala (34%), štamparije (29%), proizvođači pića (22%), tekstilna industrija (20%) i industrija odeće (18%). Sa druge strane, hemijska i farmaceutska industrija sebe smatraju najmanje ugroženim, pri čemu njihovi pokazatelji iznose jedan i nula posto. U građevinarstvu ova cifra iznosi 4%, i mada je dvostruko viša nego u junu, i dalje je na niskom nivou, navodi se u saopštenju instituta IFO.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор