Pad Auto-industrije smanjio rast BDP-a za 0,75 posto

Prema preliminarnim procenama IFO instiututa, pad proizvodnje u automobilskoj industriji Nemačke srezao je prošlogodišnji rast bruto domaćeg prozivoda zemlje (BDP) za čak 0,75 procenata.

Do usporavanja nemačke industrije doveli su slaba globalna tražnja za industrijskom robom i strukturalne promene u auto-industriji, a to su bili i glavni uzroci ulaska nemačke prerađivačke industrija u recesiji sredinom 2018. godine, navodi se u saopštenju Instiututa IFO i dodaje da je slabost nemačke industrije za sada pokazala mali znak širenja na druge sektore ekonomije

Komentarišući poslednje podatke nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) o rastu BDP-a u 2019. godini, šef IFO-vog odseka za prognoze Timo Volmershojzer je naveo da se po tome sadašnji pad ekonomske aktivnosti razlikuje od onog iz perioda od 2011. do 2013. godine, kada je Nemačka bila zahvaćena krizom eura, prenosi agencija Tanjug.

– Početkom 2013. zemlja pala u opštu ekonomsku recesiju, uz istovremeno smanjenje dodatne vrednosti u industriji i privrednim sektorima koji se odnose na potrošače i građevinarstvo. Nasuprot tome, 2019. godine ekonomija je bila podržana snažnim uzletom u potroščkom i građevinskom sektoru. Mada je rast zaposlenosti usporio tokom prošle godine, rast prihoda domaćinstava je ostao visok. Osetan rast plata dogovorenih kolektivnim ugovorima, niži porezi, kao i veće penzije i viši dečiji dodaci ojačali su kupovnu moć, a velika javna ulaganja i potrošnja su podstakli domaću tražnju – objašnjava Volmershojzer.

Prema procenama instituta, fiskalna politika je verovatno zaslužna za oko 0,2 procenta rasta BDP-a u 2019. godini, a kamatne stope na hipotekarne kredite ponovo su naglo pale, zbog čega je odobravanje stambenih kredita dobilo zamah. Inače, prema preliminarnim podacima Destatisa, rast nemačkog BDP-a je prošle godine naglo usporio na 0,6 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор