Nemačka smanjuje pomoć malim preduzetnicima

Vlada Nemačke najavljuje da će smanjiti obim pomoći za male preduzetnike koji su pretrpeli gubitke usled restriktivnih mera uvedenih protiv širenja korona virusa.

Naime, preduzetnicima koji su pogođeni restriktivnim merama za novembar i decembar, a uglavnom su u pitanju ugostiteljski i kulturni objekti, nemačka vlada isplaćuje pomoć u visini do 75 posto njihovog prometa ostvarenog tokom istih meseci prošle godine, prenosi SEEbiz.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je u razgovoru za javni servis Dojčland radio rekao da vlada ne može na neodređeno vreme da deli ovako opsežnu pomoć, dok je šef premijerkine kancelarije i koordinator tzv. korona-kabineta Helge Braun izjavio za dnevnik Handelsblat da država nije trajno sposobna da finansira pomoć koja se temelji na prometu ostvarenom u istom razdoblju prošle godine. On je istakao da „promet ne može biti jedini kriterijum“.

Prema najnovijim podacima iz istraživanja Instituta nemačke ekonomije (IW), država zbog nepreciznog odnosa prema fiksnim troškovima preduzetnika isplaćuje i do 10 milijardi eura više nego što je to zaista potrebno, pa se nameće zaključak da neki manji preduzetnici sada bolje prolaze finansijski nego kada bi smeli normalno da nastave sa radom.

S tim u vezi, Helge Braun je u intervjuu za dnevnik Handelsblat poručio da će i dalje „biti pomoći za ekonomiju“ od strane države, ali da se modaliteti proračuna moraju promeniti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор