Nemci masovno kupuju kamine i peći na drva

Zbog straha od moguće nestašice gasa i sve skuplje struje, Nemci su krenuli u masovnu kupovinu kamina i peći na drva, pokazuju podaci Centralnog udruženja za sanitarije, grejanje i klimatizaciju (ZVSHK),

U Nemačkoj je potražnja za alternativnim izvorima grejanja naglo porasla usled vrtoglavog skoka cene električne energije i zakasnelih isporuka širom Evrope zbog poremećaja u lancima snabdevanja. Ako se uzme u obzir i nestašica sirovina koja je usledila, pitanje je koliko dugo Nemačka uopšte može da snabdeva kupce, prenosi Poslovni dnevnik.

Potražnja za pećima, ugljem i drvima sve je veća. U Nemačkoj postoji 2.000 kompanija za proizvodnju kamina i peći, a ispred njihovih prodavnica već se stvaraju redovi. U ZVHSK objašnjavaju da se na kamin može čekati od sedam meseci do godinu dana, zbog čega pojedini kupci svoju peć ili kamin sigurno neće dobiti do početka grejne sezone, a čak ni tokom zimskih meseci.

Nemci su još ranije, pre rata u Ukrajini, kada je poskupeo gas, već počeli da prave zalihe uglja i drva uplašeni da naredne zime energenata uopšte neće biti na tržištu. Inače, drva za ogrev skladište „za svaki slučaj“ i oni koji se inače greju na struju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор