I Nemci masovno odlaze u inostranstvo u potrazi za boljim životom

Među Nemcima koji odlaze u inostranstvo zbog boljeg posla i više novca najviše je visokoobrazovanih stručnjaka, a najpopularnija destinacija je Švajcarska, susedna zemlja koja pripada nemačkom govornom području.

Rezultati studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva pokazuju da tri četvrtine, odnosno 76 posto nemačkih emigranata ima univerzitetsku diplomu ili su doktori nauka u najboljim godinama (između 20. i 40.), iako samo četvrtina nemačkog stanovištva poseduje visoko obrazovanje. Veliki deo ispitanih je odgovorilo da je emigriralo iz profesionalnih razloga, a samo je 18 posto njih odgovorilo da Nemačku napušta zbog nezadovoljstva životom, piše Dojče vele.

– Često se radi o sledećem koraku u karijeri, a više od 60 procenata ispitanika je reklo da im je neto prihod domaćinstva u inostranstvu bolji ili mnogo bolji od plate koju su imali poslednjih meseci u Nemačkoj. Njihov neto lični prihod se u proseku povećao za 1.186 eura mesečno – objasnio je politikolog Andreas Ete na predstavljanju rezultata studije u Berlinu.

Ovako izraženo povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzit uzme različita kupovna moć u zemljama u koje Nemci emigriraju. Ispitivanje je pokazalo da su svi emigranti profitirali u inostrnastvu od povećanja neto prihoda, a pogotovo oni koji nemaju visoku stručnu spremu. Ipak, kao jedinu negativnu posledicu emigracije 40 posto iseljenika je ukazalo na pogoršanje društvenih kontakata u inostranstvu.

Podaci pokazuju da trenutno u inostranstvu živi oko četiri miliona Nemaca. U proseku svake godine zemlju napusti 180.000 nemačkih građana, a oko 130.000 se vrati, zbog čega ovoj zemlji ne preti trajni gubitak kvalifikovanih radnika, takozvani „odliv mozgova“. Ova studija je pokazala i da je boravak Nemaca u inostranstvu obično privremen i da traje samo nekoliko godina, što Andreas Ete naziva „cirkulacijom mozgova“.

Švajcarska je u proteklih deset godina bila ubedljivo najpopularnije odredište nemačkih iseljenika, u koju se preselilo njih gotovo 200.000. Na drugom mestu su Sjedinjene Američke Države sa 127.000 useljenih Nemaca, na trećem je Austrija sa 108.000, a na četvrtom mestu je Ujedinjeno Kraljevstvo sa 82.000 nemačkih imigranata. U odnosu na druge industrisjke zemlje, stopa iseljenika iz Nemačke je relativno visoka i iznosi 5,1 posto. Iz SAD se, na primer, iseljava 0,7 posto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska ima visoki procenat od 10 posto.

Studija “German Emigration and Remigration Panel Study” (GERPS) je potpuno preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracija, jer ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već pažnju usmerava na emigrante koji iz neke zemlje odlaze na različte strane. Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Vizbadena je studiju radio zajedno sa sociolozima sa Univerziteta Duizburg-Esen, a tokom istraživanja je anketirano više od 10.000 državljana Nemačke starosti od 20 do 70 godina, koji su se preselili u inostranstvo u periodu između jula 2017. i juna 2018. godine, ili su se u istom periodu vratili u Nemačku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор