Špigl za danas prognozira kolaps globalnog trgovinskog sistema

Danas će prestati da funkcioniše Apelacioni organ Svetske trgovinske organizacije (STO), zbog čega će ceo njen sistem pasti, jer će globalna trgovinska pravila defakto prestati da važe, piše nemački nedeljnik Špigl.

Predstojeći slom svetskog trgovinskog sistema nemački list povezuje sa politikom američkog predsednika Donalda Trampa, jer SAD već dve godine blokiraju proces izbora novih članova Apelacionog tela STO, piše autor teksta, a prenosi Sputnjik.

Naime, u Apelacionom telu Svetske trgovinske organizacije postoji sedam mesta, od kojih su sada popunjena samo tri, a juče se dvojici od trojice sudija završio mandat. „Apelacionom telu će time doći kraj, a zajedno sa njim i glavnom nadzornom organu STO“, konstatuje Špigl.

U Briselu smatraju da Donald Tramp očekuje da će u svetu bez globalnog trgovinskog regulatora moći da ugovara povoljnije trgovinske uslove za SAD. Čim bude paralizovan rad Apelacionog organa, STO će postati ne funkcionalna, pa se svetska trgovina može vratiti „pravu jačeg“, zbog čega se Evropska unija „već naoružava za takav slučaj“, zaključuje Špigl.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор