Novi BMW modeli imaju ugrađenu crnu kutiju

U svojim najnovijim modelima automobila nemački BMW je ponudio opciju Drive Recorder, koja čuva snimke sa ugrađenih kamera neporedno pre i posle eventualnog udesa.

Kako se napredovanje automobilskih tehnologija ubrzava, proizvođači vozila nude tržištu sve više funkcija koje su dostupne preko multimedijalnih sistema. BMW je ranije ove godine omogućio u okviru najnovijeg iDrive 7.0 multimedijalnog sistema, opciju korišćenja Drive Recorder sistema u modelima Serije 3, 7 i 8, kao i kod SUV vozila X5 i X7.

Funkcija Drive Recorder se bazira na već postojećim kamerama u ovim modelima, koje snimaju prostor od 360 stepeni oko automobila, a služe da se njihovi snimci po potrebi sačuvaju i, u eventualnom slučaju saobraćajne nesreće, kasnije iskoriste za razjašnjenje oklonosti pod kojima je došlo do udesa.

Ova opcija je deo Parking Assist Plus BMW paketa i omogućava automatsko čuvanje 40 sekundi video snimka, odnosno 20 sekundi pre i 20 sekundi posle nezgode, a snimak se može prebaciti na eksternu USB memoriju,.prenosi b92.

Sistem se može podesiti i manuelno, kroz iDrive meni, tako da se mogu snimati zanimljivi okolni predeli ili, na primer, vožnja trkačkom stazom, ako se vlasnik odluči da testira svoje veštine za volanom tokom „turističkog dana“, kada je vožnja stazom dozvoljena amaterima.

Inače, BMW nije prvi proizvođač automobila koji je kupcima omogućio ovu opciju, budući da je američki Tesla ponudio sličnu funkciju u svojim električnim modelima još pre nekoliko godina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор