Slobodna trgovina u fokusu sastanka G20

U nemačkom gradu Baden-Badenu juče je počeo sastanak ministara finansija 20 vodećih ekonomija sveta, u momentu kada u globalnoj ekonomiji raste bojazan od mogućeg izbijanja trgovinskog rata zbog Trampove politike „Amerika na prvom mestu“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsednik Sji Đinping izdali su, uoči sastanka Grupe 20, zajedničko saopštenje u kome se navodi da će se „zajedničkim snagama boriti za slobodnu trgovinu i otvorena tržišta“.

Osim o slobodnoj trgovini, na ovogodišnjem skupu ministri finansija iz G20 razgovaraju i o dugoročnoj zabrani manipulacija deviznim kursevima radi sticanja ekonomske prednosti, kao i o načinima za jačanje globalne ekonomije i otvaranje novih radnih mesta, prenosi agencija „Tanjug“.

Kako je najavljeno, američki ministar finansija Stiven Menučin će u ime SAD imati priliku da razjasni poziciju SAD po pitanju trgovine. Nakon razgovora sa nemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom, on je istakao da Vašington ne želi trgovinske ratove sa drugim ekonomskim silama, već da pokuša da reši neravnotežu u trgovinskim odnosima.

Ministri finansija G20 danas bi trebalo da izdaju zajedničko saopštenje za javnost, a podsećanja radi, u prošlogodišnjem su istakli da se protive „svakoj vrsti protekcionizma“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор