Slobodna trgovina EU sa EEU koristila bi svima!

Aktuelno istraživanje nemačkog ekonomskog instituta „Ifo“ pokazuje da bi uspostavljanje zone slobodne trgovine između Evropske unije (EU), Rusije i drugih zemalja Evroazijske ekonomske unije (EEU), obezbedilo ekonomsku korist za sve uključene strane.

„Sveobuhvatni sporazum između EU i EEU bi za 0,2 procenta povećao dohodak po glavi stanovnika u EU, što je jednako godišnjem rastu dohotka od 91 eura po stanovniku, dok bi u slučaju Rusije taj rast mogao iznositi čak 3 procenta, ili 235 eura godišnje“, navodi se u istraživanju nemačkog instituta.

Na konferenciji pod nazivom „Jedinstven ekonomski prostor od Lisabona do Vladivostoka“, direktor Ifo Centra za međunarodnu ekonomiju Gabrijel Felbermajr je istakao da rast dohotka proizlazi iz činjenice da su ekonomske strukture svih strana izuzetno komplementarne. Ipak, kako je dodao, sporazum o slobodnoj trgovini jedva je zamisliv do rešenja ukrajinskog sukoba, prenosi agencija „Tanjug“.

On je objasnio da bi sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i drugim zemljama Evroazijske ekonomske unije predstavljao integralni deo novog strateškog partnerstva između EU i Rusije, dok bi samo Nemačkoj mogao obezbediti porast izvoza za 31 milijardu eura. S druge strane, Ruski izvoz u EU bi porastao za oko 71 milijardu eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор