Nemci nude posao i srpskim srednjoškolcima

Lanci nemačkih staračkih domova počeli su da dele promotivni materijal srednjoškolcima u Srbiji, trudeći se tako da na vreme obezbede novu radnu snagu koja im nedostaje, javlja „Blic“.

Po rečima Biljane Jovanović Glavonjić, pomoćnice direktora Medicinske škole „Nadežda Petrović“ u Zemunu, njihovim učenicima je podeljen promotivni materijal nemačkog lanca staračkih domova „Pro seniore“.

– Đacima nude volontiranje, stipendiranje, praksu, a po završetku školovanja i posao, a odlično znanje nemačkog jezika nije presudno. Tek nakon što smo proverili njihove licence i uslove koje nude, dopustili smo im da podele flajere koji upućuju na njihov sajt – kaže Glavonjić.

Srpski zdravstveni radnici već godinama su poželjan kadar u evropskim medicinskim ustanovama. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje potvrđuju da naše radnike najviše traže baš nemački poslodavci.

„U skladu sa sporazumom o posredovanju u privremenom zapošljavanju srpskih radnika u Nemačkoj, potpisanim 2013. godine, predviđeno je zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih lica i bolesnika u bolnicama i drugim ustanovama takvog tipa širom Nemačke“, kažu u NSZ.

Potraga za medicinskim radnicima iz Srbije poprimila je poslednjih meseci oblike utrkivanja, pa se čak i našim lekarima već zaposlenim u Nemačkoj isplaćuju bonusi za svakog novog radnika sa naših prostora kog uspeju da dovedu. Nemačke bolnice i starački domovi spremni su da plate od 500 do 2.000 eura po osobi dovedenoj na probni rad od šest meseci, a dovođenjem radnika u Nemačkoj bavi se i nekoliko stotina specijalizovanih agencija.

Nemačkoj trenutno nedostaje čak 120.000 lekara raznih specijalnosti, za kojima je potražnja najveća u najbogatijim i najgušće naseljenim saveznim državama, kao što su Bavarska, Baden-Virtemberg i Severna Rajna-Vestfalija.

Po navodima portala „021“, najmanje 152 lekara je u toku prošle godine otišlo iz Vojvodine put Nemačke i drugih zemalja u potrazi za poslom. Iako je oko 160 članova Regionalne lekarske komore Vojvodine dobilo „zeleno svetlo“ za odlazak, ovaj broj nije konačan, jer se za rad u inostranstvu odlučuju i nezaposleni lekari i svršeni studenti medicinskih fakulteta, koji po zakonu moraju da obave pripravnički staž od pola godine u zdravstvenoj ustanovi da bi ispunili minimum uslova za zaposlenje u inostranstvu.

Predsednik Regionalne lekarske komore Vojvodine Tomislav Stantić objašnjava da se najviše lekara i dalje odlučuje za odlazak u Nemačku, jer je u toj državi nostrifikacija naše diplome lakša i lekari brzo mogu da počnu sa radom, ukoliko znaju jezik. Kako navodi, zabeleženo je i povećano interesovanje specijalista i subspecijalista za odlazak u zemlje Bliskog Istoka, zbog izuzetno dobrih plata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор