Lutka “Kajla” krade lične podatke!

Nemačka Agencija za kontrolu telekomunikacija izdala je upozorenje roditeljima da unište lutke “Kajla”, jer mogu biti hakovane preko neobezbeđenog ugrađenog blutut uređaja, čime se omogućava prisluškivanje deta i krađa ličnih podataka, prenosi “BBC”.

Kompanija “Vivid toj” koja distribuira igračku “Maj frend Kajla” (My Friend Cayla) izvestila je ranije da su primeri hakovanja izolovani, kao i da će kompanija unaprijediti aplikaciju koju lutka koristi, prenosi “haber.ba”.

Britanska Asocijacija prodavaca igračaka tvrdi, sa druge strane, da Kajla ne predstavlja “nikakav poseban rizik” i da nema razloga za uzbunu. Ipak, stručnjaci upozoravaju da problem nije rešen i da lutka ima mogućnost da odgovara detetu na pitanja postavljena i preko interneta.

Ranjivost softvera u ovoj lutki je prvi put otkrivena u januaru 2015. godine, a žalbe su podnele potrošačke grupacije iz Amerike i EU. Komesarka EU za prava potrošača Vera Jurova izrazila je zabrinuta zbog povezanosti lutaka i privatnosti dece, dok Komisija istražuje da li se preko pametne lutke krši zaštita podataka po pravilima Unije.

Nemački zakon zabranjuje prodaju ili posedovanje uređaja za zabranjeni nadzor, a kršenje ovih propisa može dovesti do kazne zatvora od dve godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор