Sve teče po planu za izgradnju nemačke fabrike u Valjevu

Nemački proizvođač sanitarnih komponenti Hansgrohe sprema se da u Valjevu počne izgradnju pogona za proizvodnju slavina, zbog čega je podneo zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja projekta na životnu sredinu.

U pitanju je izgradnja livnice za izlivanje tela slavina, što je druga od ukupno četiri faze projekta za kompletan zabršetak fabrike u Valjevu. Treća faza obuhvatiće galvanizaciju, dok je u četvrtoj planirano proširenje proizvodnog kompleksa za još 30.000 kvadrata. Za prvu fazu, kojom je bila obuhvaćena izgradnja proizvodnog pogona, skladišta i administrativnih prostorija, veličine 22.390 kvadratnih metara, već su proletos dobijeni lokacijski uslovi. Nosilac projekta je Hansgrohe, a konsultant kompanija Envico iz Beograda.

Fabrika za proizvodnju slavina nalaziće se u okviru privredne zone Valjeva, na parceli ukupne površine od 130.700 kvadrata. Proizvodnja će obuhvatiti mašinsku obradu, glodanje, bušenje i pranje, brušenje i poliranje, sklapanje slavina i logistiku. Planiran je godišnji proizvodni kapacitet od 4 miliona tela baterija, i to 3 miliona mesinganih tela i oko milion komponenata od cinka (tela ili ručica). U proizvodnji se neće koristiti već korišćeni materijal (na primer pretapanje ulivnog sistema ili otpadnog metala), što znači da će većina slavina proizvedenih u Valjevu biti od čistog mesinga. Dalju obradu (galvanizaciju) u početku će realizovati spoljni dobavljači, dok će u kasnijem periodu i taj proces preuzeti fabrika.

– U svakoj tehnološkoj fazi je uglavnom moguće uključivanje spoljnih partnera, što u principu znači da svaka od pet zastupljenih tehnologija može da se implementira ili interno ili od neke druge strane, gde se pribegava cilju zadovoljenja promenljive potražnje. U procesu proizvodnje biće korišćene visokoautomatizovane robotske linije, a tehnologija proizvodnje biće ista ona koju Hansgrohe koristi u svojim pogonima u Nemačkoj i Kini – navode u kompaniji.

Između Ministarstva privrede i kompanije Hansgrohe još jesenas je potpisan ugovor za investiciju u Valjevu. Tada je rečeno da će ulaganja iznositi 85 miliona eura da će posao u novoj fabrici naći do 1.000 ljudi, a otvaranje pogona je najavljeno za ovu godinu, prenosi eKapija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор