Bicerba počela izgradnju fabrike u Valjevu

Polaganjem kamena temeljca u industrijskoj zoni u Valjevu, nemačka kompanija Bicerba juče je započela izgradnju fabrike za proizvodnju vaga i aparata za sečenje, u koju će investirati više od 30 miliona eura.

Nemačka kompanija i Ministarstvo privrede Srbije potpisali su u maju prošle godine Ugovor o podsticajima za ulaganje te kompanije u proizvodni pogon u Valjevu. U fabričkim pogonima na oko 10.000 kvadratnih metara, čija bi gradnja trebalo da bude gotova krajem godine, za početak će biti zaposleno oko 300 radnika.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni direktor kompanije Bicerba Andreas Kraut, ministarka privrede Anđelka Atanasković i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ovom prilikom, predsednik Vučić je poručio da se na ovaj način otvara nova era za Valjevo i čitav Kolubarski kraj. Kako je istakao, u proizvodnom postrojenju Bicerba u Valjevu zaposleni će imati više plate nego što je uobičajeno u tom gradu, preko 1.100 eura neto, a pored većih primanja, imaće i posebno znanje i odgovornost, jer će u nemačkoj kompaniji da moći mnogo da uče o novim tehnologijama.

– Međutim, potrebno je da završimo još mnogo infrastrukturnih radova do početka rada ove fabrike. Moramo da završimo brzu saobraćajnicu Lajkovac-Valjevo, kao i takozvani “bajpas“ i jednu ulicu da bi sve spojili i Bicerba moglada da radi kako treba. Trafo stanica je urađena, a gas stiže do Valjeva čeličnim cevima do novembra, a potom ostaje samo da se razvede plastika po gadu – objasnio je Vučić i poručio da se čini sve da Valjevo ponovo bude veliki industrijski centar kao u vreme velike Jugoslavije.

Vlasnik i izvršni direktor kompanije Bizerba Andreas Kraut je rekao da će fabrika biti završena do kraja godine kada će početi proizvodnja vaga namenjenih za izvoz širom sveta. On je naveo da su zvaničnom početku izgradnje prethodili obimni i intenzivni pripremni radovi na projektovanju i preciznom planiranju i istakao da to ne bi realizovali bez podrške svih srpskih institucijai vlasti i bez predstavnika gradske vlasti u Valjevu.

Bicerba je jedan od vodećih svetskih proizvođača u oblasti tehnologije izrade proizvoda za merenje težine i sečenje mesa i druge hrane i jedan od vodećih dobavljača hardverskih i softverskih rešenja iz oblasti tehnolohije vaganja, sečenja i etiketiranja. Kompanija je osnovana 1866. godine u Balingenu i pet generacija je u porodičnom vlasništvu. Svoje fabrike ima u 120 zemalja, a zapošljava oko 4.300 radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор