NBS podigla referentnu kamatnu stopu na 2,75%

Narodna banka Srbije povećala je referentnu kamatnu stopu na nivo od 2,75 procenata, istovremeno pozicionirajući stopu na kreditne olakšice na 3,75 posto, a stopu na depozitne olakšice na 1,75 posto, saopštava srpska centralna banka.

“Umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, Narodna banka Srbije nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući pri tom u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta”, navodi se u saopštenju NBS.

Prema procenama Izvršnog odbora NBS, potrebno je dodatno pooštriti monetarne uslove na domaćem tržištu povećanjem referentne kamatne stope, kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i obezbedilo da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji od avgusta.

Izvršni odbor je ocenio da bi u drugoj polovini naredne godine inflacija trebalo da se vrati u granice cilja Narodne banke Srbije (3±1,5 posto), čemu bi trebalo da doprinesu efekti aktuelnog zaoštravanja monetarnih uslova. U NBS procenjuju da će realan rast BDP-a u ovoj godini biti u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор