GIZ organizuje obuke za profesionalne vozače

Prema procenama predstavnika poslodavaca, transportnoj industriji Srbije nedostaje oko 12.000 profesionalnih vozača, zbog čega je nemačka Organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) zajedno sa transportnim preduzećima pokrenula program obuke za ovo deficitarno zanimanje.

U saopštenju GIZ-a se navodi da je u toku 2021. godine, između ostalog zahvaljujući i programu obuka „Od početnika do profesionalnog vozača“ broj profesionalnih vozača sa CPC sertifikatom povećan u Srbiji za 238, prenosi agencija Tanjug.

Prema rečima generalnog direktora Srbijatransporta Gorana Aleksića, iako su zarade vozača poslednjih godina značajno povećane, jedna od prepreka za sve one koji bi time da se bave jesu i strogi uslovi licenciranja kao i visoka cena obuke.

„Od kako je u 2020. uveden novi način sertifikacije vozača, u Srbiji se uspostavljao sistem centara za obuku, sertifikovali su se stručni predavači i registrovali CPC centri, zahvaljujući čemu sada postoji sertifikovano 20 centara za CPC obuku“, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Kako je istakla vođa globalnih programa „Migracije za razvoj i Migracije i dijaspora“ u Srbiji i rukovodilac DIMAK centra Marija Bogdanović, 500 prijavljenih kandidata za obuku ukazuje na veliku zainteresovanost nezaposlenih, pogotovo ugroženih grupa da na ovaj način unaprede svoj socijalni status i formalno zaposlenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор