Nemačkoj potrebna imigracija velikih razmera!

Da bi se sprečilo da ozbiljan nedostatak radne snage potkopa produktivnost i ugrozi uspešnu energetsku tranziciju, Nemačkoj će biti neophodna imigracija velikih razmera, smatra lider Zelene partije i ministar ekonomije Robert Habek.

Povodom aktuelne demografske krize sa kojom se suočava ova zemlja, Habek je na konferenciji za novinare poručio da Nemačka trenutno ima 300.000 nepopunjenih oglašenih radnih mesta. On je naglasio da će se, prema prognozama, taj broj popeti na milion i više, zbog čega će najveća evropska privreda, ukoliko ne zatvori taj jaz, imati stvarne probleme sa produktivnošću, prenosi agencija Rojters.

Nemački ministar ekonomije, koji je i vicekancelar u novoj tročlanoj nemačkoj vladajućoj koaliciji na čelu sa socijaldemokratom Olafom Šolcom, je ocenio da bi poboljšanje sistema obuka i fleksibilnost u spajanju radnog mesta i porodice bilo od pomoći, ali da će od suštinskog značaja za radna mesta inženjera, zanatlija i negovatelja biti veća imigracija.

Prema procenama Nemačkog ekonomskog instituta, radna snaga u Nemačkoj će se ove godine smanjiti za više od 300.000 ljudi, s obzirom na to da ima više starijih radnika koji odlaze u penziju nego mladih koji pristižu na tržište rada. Stoga se očekuje da će se taj jaz do 2029. godine povećati na više od 650.000, što će do 2030. godine rezultovati ukupnim nedostatkom od oko pet miliona ljudi u radnom uzrastu.

Višedecenijske niske stope nataliteta u Nemačkoj i neujednačenost imigracije, kao i sve izraženiji nedostatak radne snage predstavljaju demografsku tempiranu bombu za nemački javni penzioni sistem u kojem teret finansiranja rastuće armije penzionera, čiji se životni vek produžio, pada na pleća sve manjeg broja zaposlenih.

S tim u vezi, vladajuće stranke su se tokom koalicionih pregovora složile da smanje prepreke za ulazak kvalifikovanih radnika iz inostranstva i da raznim merama, uključujući i povećanje minimalne zarade na 12 eura po satu, ponovo Nemačku učine privlačnom za strane radnike.

I pored krize na tržištu rada i sumornih predviđanja, broj zaposlenih u Nemačkoj je u 2021. godini porastao na skoro 45 miliona, uprkos pandemiji korona virusa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор