Strožije kontrole zapošljavanja na nemačkim aerodromima

U cilju intenziviranja borbe protiv terorizma, nemačka vlada planira da pooštri kontrole osoblja na svojim aerodromima, a novim zakonom je predviđena i jača saradnja sa stranim kancelarijama za zaštitu vazdušnog saobraćaja u procesu zapošljavanja u osetljivim područjima.

„Najveću opasnost predstavljaju napadi takozvanih unutrašnjih počinitelja, odnosno osoba koje imaju poseban pristup objektima i procesima u vazdušnom saobraćaju“, navodi se u nacrtu zakona koji bi vlada trebalo da usvoji na sednici sledeće srede, prenose nemački mediji.

U nacrtu novog zakona stoji da se civilni vazdušni saobrćaj nalazi visoko na listi potencijalnih terorističkih ciljeva usled „velikog broja civilnih žrtava u slučaju napada, ogromne privredne i infrastrukturne štete i velike medijske pažnje“, zbog čega je za terorističke grupe posebno privlačno pridobijanje osoba koje rade na aerodromima, prenosi agencija Hina.

Radnici na nemačkim aerodromima već sada se podvrgavaju strogim kontrolama u procesu zapošljavanja, ali bi novi zakon omogućio bolji pristup informacijama ostalim državnim službama, poput Savezne policije ili Državnog tužilaštva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор