Nemačkim aerodromima nedostaje oko 3.000 radnika

Nemačka vlada je najavila da će dozvoliti ulazak radnicima iz drugih zemalja kako bi se popunio manjak radnika na aerodromima širom zemlje, javlja Bild am Sontag.

Ovakvo rešenje je privremeno, a doneli su ga ministri unutrašnjih poslova, saobraćaja i rada kako bi se normalizovala trenutna situacija. Ekonomska kriza zbog pandemije korona virusa nanela je veliku štetu mnogim industrijama, uključujući i vazdušni saobraćaj.

Pored toga, manjak osoblja jedan je od glavnih aktuelnih problema za operatere aerodroma u svim evropskim zemljama, pa i u Nemačkoj, nakon što je potražnja za putovanjima značajno porasla ubrzo posle ukidanja većine restrikcija uvedenih u cilju suzbijanja pandemije.

Iako su korona ograničenja ukinuta u većini evropskih zemalja, putnici se suočavaju sa nekoliko neprijatnosti na evropskim aerodromima, a nemačke vlasti navode da je teško upravljati protokom međunarodnih putnika. Naime, putnici širom Evrope već danima doživljavaju haos nakon što neki aerodromi, pored nedostatka osoblja, muče muku i sa dugim redovima i drugim sličnim problemima.

S tim u vezi, nemački ministri unutrašnjih poslova, rada i saobraćaja najavili su da će započeti zajedničku kampanju dovođenja i zapošljavanja na određeno vreme radnika iz drugih zemalja, kako bi popunili manjak na nemačkim aerodromima. Prema izveštajima lokalnih medija, nemačkim aerodromima nedostaje oko 2.000 do 3.000 radnika.

Ministar rada Hubertus Hajl nedavno je poručio poslodavcima da moraju da isplaćuju kolektivne plate i obezbede pristojan smeštaj radnicima na ograničeni period. On je naglasio da je težnja da se isključi svaki oblik društvenog dampinga i eksploatacije.

Kako su ranije izvestili nemački mediji, nacionalna aviokompanija Lufthanza takođe je najavila da će zbog nedostatka osoblja otkazati gotovo 1.000 letova u julu. Portparol te kompanije je saopštio da je otkazano i gotovo 900 domaćih i kratkih evropskih letova koji su u julu trebali da saobraćaju iz Frankfurta i Minhena.

U saopštenju Lufthanze se precizira da otkazani letovi čine oko pet procenata prosečnog rasporeda letova za vikend. Sem toga, još jedna kompanija iz Lufthanzine grupacije, Eurovings, takođe je bila prinuđena da otkaže nekoliko letova u pokušaju da stabilizuje svoj raspored za jul.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор